Zararlı Kimyasalların Düzenlenmesine İlişkin Araştırma İhtiyaçları Güncellenmiştir
Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), araştırmanın ana konularına ilişkin raporu güncellemiştir.
Söz konusu rapor artık, insanları ve çevreyi zararlı kimyasallardan korumak için bilimsel araştırma yapılmasının gerekli olduğu alanlarda daha ayrıntılı bilgi sağlamaktadır.
Avrupa Birliği’nde zararlı kimyasalların düzenlenmesini desteklemek için bilimsel araştırmaların arttırılarak bunlara ilişkin metodolojilerin geliştirilmesi gerekmektedir. ECHA 2023’te ilgili temel araştırma ihtiyaçlarını belirtmiştir. Bu girişim, PARC kapsamında ajansın düzenlemelerde karşılaştığı temel zorluklarla başa çıkma çabasının bir parçasıdır.
Bu kapsamda ECHA, aşağıdaki alanlarda daha fazla çalışma yapılmasının gerektiğini belirtmiştir:
- Zararlılığı en yüksek kimyasallara karşı koruma: Nörotoksisite, İmmünotoksisite ve Endokrin bozukluğu;
- Çevredeki kimyasal kirliliğin ele alınması: Biyobirikim, NBP’lerin (Non-bee pollinator) biyositlere duyarlılığının değerlendirilmesi, Yeni Yaklaşım Metodolojileri (NAM) kullanılarak biyoçeşitlilik korumasının genişletilmesi ve çevredeki mevcut kimyasalların izlenmesi için yeni yaklaşımlar.
- Hayvan testlerinin bırakılması: Çapraz okumalar ve NAM, İn vitro/in silico absorpsiyon, dağılım, metabolizma ve boşaltım (ADME) ve Fizyolojik Temelli Kinetik (TK) Modelleri, kısa ve uzun süreli balık toksisitesi ve kanserojenite; ve
- Kimyasal veri mevcudiyetinin geliştirilmesi: Polimerler, mikro- ve nano boyutlu materyaller ve uygulama için yeni analitik yöntemler.
ECHA’nın yönetici müdürü konuyla ilgili olarak, raporu araştırma eksikliğinin olduğu konulara ilişkin daha ayrıntılı bilgi sağlamak amacıyla güncellediklerini belirtmiştir. Araştırma topluluğunun de bu çağrıya olumlu bir şekilde dönüş yapmasını beklediklerini eklemiştir.
ECHA’nın 2024-2028 stratejilerine de uyum sağlayan bu güncelleme, kimyasal zararlarının ve risklerinin değerlendirilmesi için alternatif yöntemleri desteklemek ve kimyasal güvenlik bilgisini genişletmek amacını taşımaktadır.
Bu haberin kaynağı ECHA’dır.